MONNIKSKAP

 

Aconitum napellus

 

Je kan het al raden, de paarse bloemen lijken op het kapje van een monnik.  Ze bloeien vooral in september en oktober, maar zijn in de wintermaanden ook nog te krijgen. Zo onschuldig als de naam van deze bloem klinkt, zo gevaarlijk is deze bloem. Hij is namelijk ontzettend gifitg. Hou dieren en kinderen dus uit de buurt van deze bloem! Hij houdt het zo’n 5 tot 7 dagen uit in de vaas, dus wie durft kan er nog even van genieten..

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze in een schone vaas met water. Zorg dat de ruimte waar ze in staan niet warmer is dan 21’C want dan worden ze slap. Was je handen goed na het werken met deze bloem!

 

Drogen:

De monnikskap kan gedroogd worden. Haal eerst alle bladeren er af en hang de bloem vervolgens op zijn kop voor optimaal resultaat. 

AFRIKAANSE LELIE

 

Agapanthus africanus

 

Deze bolvormige bloemsoort, met trompetvormige bloemetjes, is bijna altijd op onze werkplaats te vinden. Hij is enerzijds luchtig, maar geeft anderzijds volume aan een boeket. Hij is er in het wit en in het paars en bloeit in juli tot september. Een echte zomerbloem dus! Toch is hij ook nog af en toe in de winter te vinden op onze werkplaats. De Afrikaanse lelie heeft zijn naam te danken aan zijn originele afkomst, namelijk Zuid-Afrika. Deze bloem houdt het zo’n 5 tot 8 dagen vol in de vaas.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze zo snel mogelijk in een schone vaas met water met bloemvoeding.

 

Drogen:

De Afrikaanse lelie is helaas geen droogbloem.

 

 

 

MIMOSA 

Acacia dealbata

 

Met zijn felgele, wollige bloemen brengt de Mimosa de zon in huis tijdens de koude wintermaanden. In het vroege voorjaar (maart/april) bloeit de Mimosa op zijn best, maar vanaf Februari zie je ze al in de bloemenwinkels verschijnen. Helaas houdt de Mimosa het niet heel lang uit in de vaas, gemiddeld 3 tot 5 dagen. De bloemen drogen snel uit waardoor ze hun wolligheid een beetje verliezen.

 

Verzorging:

Snijd de steel na aankoop zo snel mogelijk schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze in een schone vaas met water. Verwijder bladeren die in het water hangen (dit kan je gewoon met je hand van de steel trekken).

 

Drogen:

Je kan de Mimosa drogen, maar ze zullen hun wolligheid verliezen wanneer ze gedroogd worden.

 

 

ALLIUM

 

Allium giganteum

 

Deze bolvormige bloem heeft stervormige witte of paarse bloemetjes. De allium is een reuze ui-soort, daarom moet je ook niet gek opkijken als je ui ruikt als je de steel afsnijd. De bloeitijd is juli tot augustus, dus dit is echt een zomerbloem! Hij staat zo’n 7 tot 10 dagen in de vaas. No worries, zodra de bloem in het water staat verliest hij zijn ui-geur.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze in een schone vaas met water.

 

Drogen:

Deze bloem kan gedroogd worden. Hang de bloem ondersteboven in een koele, droge ruimte voor het beste resultaat. 

 

 

 

ALSTROEMERIA

 

Alstroemeria cultivars

 

Een tropische, trompetachtige, orchideeachtige bloem die varieert in kleur. Van zachte pastelkleuren tot donkere felle kleuren. Deze bloem kan dus goed gecomineerd worden met andere bloemen in de vaas omdat hij er in zo veel kleuren is. Hij houdt het zo’n 7 tot 14 dagen uit, maar handle with care want het is een gevoelige bloem.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze zo snel mogelijk in een schone vaas met water met antibacteriële voeding.

 

Drogen:

De alstroemeria is helaas geen droogbloem.

 

 

 

AMMI MAJUS

De Meisjes Van De Bloemen houden van veldboeketten en de Ammi majus is niet te missen in een veldboeket! Ze zijn wollig, springerig en wit/groen van kleur. Ze houden het 10 tot 16 dagen uit in de vaas dus je hebt er lang plezier van. Let wel op, het sap uit de steel kan huidirritatie veroorzaken. 

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze zo snel mogelijk in een schone vaas met water met antibacteriële voeding. De bladeren kunnen er een beetje rommelig uitzien, dus deze kan je er gewoon afhalen als je dat wilt.

 

Drogen:

De Ammi majus kan gedroogd worden maar het vereist wel wat geduld. Hang ze 2 tot 3 weken in een donkere, goed geventileerde droge ruimte. Een donkere ruimte is belangrijk want zo blijft de steel groen en de bloemen wit.

 

 

 

ANEMONE

 

Anemone coronaria

 

Deze bloem kan je bijna niet niet-mooi vinden! De anemone bloeit in verschillende tinten wit, roze, rood, violet en blauw. Het hart is fluweelachtig, diep donkerblauw, wat vaak een mooi (bijna lichtgevend) contrast geeft op de bladeren. Ze bloeien in het late voorjaar tot de vroege zomer. Helaas houden ze het niet heel lang uit in de vaas; zo’n 3 tot 7 dagen.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze zo snel mogelijk in een schone vaas met water met antibacteriële voeding.

 

Drogen:

De anemoon kan gedroogd worden.

 

 

DILLE

 

Anethum graveolens

 

In de zomer is dille bijna altijd op onze werkplaats te vinden. Veel mensen weten niet dat deze kruiden daadwerkelijk als bloem gebruikt wordt. Dus kijk niet gek op als je bos bloemen daadwerkelijk naar dille ruikt ;). Deze groengele bloem maakt met zijn luchtige, volumineuze bloem een boeket helemaal af. Hij staat dan ook erg mooi in een veldboeket. Hij houdt het zo’n 4 tot 8 dagen uit in de vaas (als hij nog niet opgegeten is..).  

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze in een schone vaas met water met antibacteriële voeding en een beetje suiker. De suiker helpt de bloemetjes snel te openen.

 

Drogen:

De kop van de dille kan succesvol gedroogd worden. 

 

 

 

LEEUWENBEK

 

Antirrhinum majus

 

De leeuwenbek dankt zijn naam aan de bloemetjes die de vorm van een leeuwenbek heeft. Het is een lange, puntige bloem die in vele kleuren te krijgen is; geel, paars, oranje, rood, roze, wit en verschillende kleurcombinaties. Hij houdt het zo’n 5 tot 7 dagen vol in de vaas en vooral van mei tot september verkrijgbaar.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze in een schone vaas met water met antibacteriële voeding en een beetje suiker. De suiker helpt de bloemetjes snel te openen. Om te voorkomen dat de bloem richting het licht groeit/buigt kan je de puntjes afbreken. Zo blijven ze pront rechtop staan.

 

 
 

ZEEUWS KNOOPJE

 

Astrantia major

 

Het zeeuws knoopje is een lief bloemetje die in de zomer veel op onze werkplaats te vinden is. Wij gebruiken hem veel voor kleine vaasjes en bruidsboeketten. De kleur van deze bloem varieert van wit tot donker roze. De bloeitijd is juli tot september, een echte zomerbloem dus! Helaas houdt hij het niet lang uit in de vaas, slechts 3 tot 6 dagen. Het zeeuws knoopje dankt zijn naam aan de overeenkomst met het sieraad op de tailleband van traditionele Zeeuwse klederdracht.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze zo snel mogelijk in een schone vaas met water met antibacteriële voeding.

 

Drogen:

Het Zeeuws knoopje kan gedroogd worden. Het beste kan je Silica gel gebruiken. Dit is speciale vocht absorberende gel. Hierdoor drogen de bloemen beter en krimpen ze minder dan drogen in de lucht.

​​

 

WAX FLOWER

 

Chamelaucium uncinatum

 

De Waxflower ziet er met zijn kleine bloemetjes in wit of roze liefelijk uit. Deze bloem is vanaf oktober tot maart verkrijgbaar. Wij gebruiken de waxflower dan ook graag voor herfst- en winterhuwelijken. Tijdens deze maanden is deze bloem dan ook altijd wel op onze werkplaats te vinden! De waxflower heeft een heerlijke limoenachtige geur en houdt het zeker 7 tot 14 dagen uit in de vaas.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze in een schone vaas met water. Verwijder de dennenboomachtige bladeren die in het water hangen (dit kan je gewoon met je hand van de steel trekken). Zijn de bloemetjes bij aankoop nog niet open? Zet ze dan in lauwwarm water. Dit stimuleert het open gaan van de bloemen.

 

Drogen:

Je kan de waxflower drogen, de bloemetjes worden wel een stuk kleiner door het indrogen.

​​

 

COSMOS

 

Cosmos bipinnatus

 

De cosmos is een vrolijke, springerige bloem. Hij is er in verschillende tinten rozen en wit en heeft sprietige bladeren. Deze bloem staat erg mooi in veldboeketten maar is helaas niet vaak verkrijgbaar. Hij bloeit tussen juli en september. Hij houdt het niet erg lang uit in de vaas, gemiddeld 4 tot 6 dagen.

 

Verzorging:

Snijd de steel schuin af met een mesje (als je geen mesje hebt is een bloemenschaar ook goed) en zet ze zo snel mogelijk in een schone vaas met water met antibacteriële voeding. De bladeren kunnen er een beetje rommelig uitzien, dus deze kan je er gewoon afhalen als je dat wilt.

 

Drogen:

De cosmos kan gedroogd worden. Hier heb je wel Silica gel voor nodig. Dit is speciale vocht absorberende gel.

.

​​